Primošten
Uoči Uskrsa
18.4.2014. 8:11:50h
Jurlinovi dvori: Ameri oduševljeni stoljetnim "Obrednikom" Bartola Kašića
Gotovo je uobičajeno da početak turističke sezone otvaraju gosti s drugih kontinenata, poglavito iz Azije i Amerike. Tako i ovih preduskrsnih dana u Dalmaciju dolazi nekoliko tisuća Amerikanaca.
János Tamás / flickr.com

Gotovo je uobičajeno da početak turističke sezone otvaraju gosti s drugih kontinenata, poglavito iz Azije i Amerike. Tako i ovih preduskrsnih dana u Dalmaciju dolazi nekoliko tisuća Amerikanaca.

Skupinu od dvadesetak Amerikanaca susreli smo i u zaleđu Primoštena, u Dragi, u seoskome domaćinstvu “Jurlinovi dvori”, gdje su upravo promovirali početak sezone ruralnoga turizma u tome kraju. Pristigli su iz Splita izletničkim brodom “Futura” iz Krila Jesenica.

Nakon što su razgledali sadržaje domaćinstva, John Banuel, jedan od gostiju, rekao nam je:
– Živim u okolici San Francisca. Prešli smo zrakoplovom 8000 kilometara da bismo došli u Hrvatsku, a 12 dana putujemo dalmatinskom obalom. Ovdje je prelijepo, proljeće je kao u Kaliforniji i zadivljen sam prisnošću ove drevne sredine, toliko da mi se čini da bi ovdje mogao biti moj drugi dom.

Na putovanju Dalmacijom vodi ih Mirela Slonček iz agencije Road Scoller, koja nam je rekla da sa svojim gostima otvara sezonu obilazeći zanimljiva dalmatinska odredišta jer su ruralne sredine, njihovi običaji i kultura, na visokoj cijeni kod Amerikanaca.

U proljetnome ugođaju Primoštena Burnjeg družilo se i 150 gimnazijalaca iz svih krajeva Hrvatske – Ovdje sam s našim klijentima boravila i lani krajem ljeta, a znam da među njima ima i onih koji se u Dalmaciju vraćaju – povjerila nam je Mirela.

Dok su razgledali dvore, Ana Kulušić, domaćica i neka vrsta menadžerice, pripremala im je pogaču ispod peke, dok se pod drugom pekom u kaminu pekla teletina, a tu je prije toga skuhan i lonac variva.

Vlasnik domaćinstva “Jurlinovi dvori” don Stipe Perkov Amerikancima je pokazao knjižnicu s više od 3300 naslova vrijednih knjiga i spisa svjetovnog i sakralnog sadržaja. Posjetitelji su razgledali neke od njih, “Obrednik” Bartola Kašića iz 17. stoljeća, Staroslavenski misal, stari katekizam “Nauk kristijanski” Jeronima Bonačića i druga vrijedna djela.

Gosti iz Amerike izjavili su da su oduševljeni viđenim te da i preko naše povijesti žele pobliže upoznati život ljudi u sredinama koje posjećuju. A naše ruralne sredine fasciniraju daleke goste, ne samo zbog sličnosti s kalifornijskom klimom.

Amerikanci nisu ni otišli, a u dvore je prispjelo 150 gimnazijalaca iz svih krajeva Hrvatske koji su u Primoštenu, u tamošnjoj školi, održali susrete sa svojim vršnjacima. Mladi su u proljetnome ugođaju “Jurlinovih dvora” proveli sunčano popodne.

Piše: Joško Čelar
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved